Co można przechowywać w wiadrze spożywczym?

Przechowywanie oraz transport produktów spożywczych wymaga od sprzedającego czy dostawcy odpowiedniego zabezpieczenia. Jednym z powszechnie stosowanych opakowań do kontaktu z żywnością, jakie stosuje się do tych czynności, są plastikowe wiadra spożywcze. Warto wiedzieć dokładnie, co można w nich przechowywać i do czego są wykorzystywane.

Do czego służą wiadra spożywcze?

Wiadra spożywcze docelowo zostały zaprojektowane w celu przechowywania i transportu artykułów spożywczych. Są one używane na hurtową skalę do dostarczania żywności i półproduktów do lokali gastronomicznych jak restauracje, bary, bistra, a także piekarnie, cukiernie, zakłady przetwórstwa czy w rolnictwie oraz ich przechowywania. Służą one również do przetrzymywania mniejszych produktów sprzedawanych klientom detalicznym jak słodycze, lody, orzeszki czy chipsy. Standardowo wiadra spożywcze wykorzystuje się do pakowania przetworów owocowych, warzywnych, mlecznych, ryb, a także surówek i sałatek. Sprawdzają się do przechowywania produktów o każdej konsystencji, zarówno sypkich, jak i płynnych i stałych. Niektóre z nich są używane do przeprowadzania procesów fermentacji i kiszenia. Wiadra spożywcze wykorzystuje się również do pasz i karm zwierzęcych.

Nie tylko wiadro do żywności

Wiadra spożywcze mogą jednak być używane nie tylko do pakowania żywności. Jednym z ich popularnych zastosowań jest używanie ich do przechowywania produktów w branżach kosmetycznych, chemicznych czy budowlanych, które wymagają hermetycznej szczelności. Poza branżą spożywczą stosuje się je na przykład przy przechowywaniu farb, mieszadeł, olejów, gipsu czy tynku.

Plastikowe wiadra spożywcze – gwarancja jakości

Wiadra do żywności są wykonane z trwałych i odpornych na zniszczenie materiałów, zazwyczaj z tworzyw sztucznych. Takie wykonanie ułatwia ich utrzymanie w czystości bez konieczności używania specjalistycznych środków. Do ich mycia wystarczy użycie wody z płynem do mycia naczyń. Ich gładka, nieporowata powierzchnia skutecznie chroni tworzywo przed przebarwieniem, a także nie pochłania żadnych zapachów. Ten rodzaj opakowań spełnia najbardziej restrykcyjne normy z zakresu kontaktu z żywnością, dlatego nie stanowią one żadnego zagrożenia dla zdrowia i życia. Z tych względów wiadra spożywcze mogą być stosowane jako opakowania wielokrotnego użytku, a zmiana przeznaczenia wiadra nie stanowi żadnego ryzyka dla konsumenta.

Ochrona świeżości dla produktów

Wiadro do spożywki charakteryzuje się określoną konstrukcją, która ma na celu zachowanie jak najdłuższej świeżości przechowywanych wewnątrz produktów. Każdy z tego rodzaju pojemników posiada szczelną pokrywę, która w pełni chroni zawartość przed działaniem czynników zewnętrznych, wysypaniem czy wylaniem. W przypadku artykułów spożywczych jest to także skuteczna ochrona przed bakteriami, kurzem, i drobnoustrojami, które mogłyby doprowadzić do zepsucia żywności. Wiadra spożywcze nadają się do przechowywania także w niskich temperaturach, dlatego w celu przedłużenia świeżości konkretnych produktów można umieścić je w chłodniach lub lodówkach. Dzięki specjalnie wyprofilowanym pokrywkom można je także sztaplować w celu oszczędności przestrzeni. Ich praktyczny, ergonomiczny kształt zapewnia nie tylko szczelność i wytrzymałość, ale także wygodę dla kupującego.

Wiadra plastikowe spożywcze w ofercie pph-kif.pl

W ofercie sklepu internetowego pph-kif.pl znajdziesz szeroki wybór używanych wiader spożywczych wielokrotnego użytku. W zależności od potrzeby oraz rodzaju produktów możesz dobrać wiadro spożywcze okrągłe lub prostokątne o różnej pojemności. Są one wykonane z wysokiej jakości tworzyw sztucznych zapewniających wytrzymałość mechaniczną, a każde z nich posiada szczelną pokrywę oraz wygodny uchwyt do przenoszenia z metalowego drutu lub tworzywa. Wiadra są przeznaczone zarówno do pakowania żywności jak i przechowywania artykułów spożywczych lub technicznych (materiałów sypkich, gipsu, farb, itp.). Firma prowadzi sprzedaż zarówno hurtową, jak i detaliczną. Wszystkie wiadra spożywcze w ofercie są przeznaczone do kontaktu z żywnością i posiadają atest spożywczy.